categories

De heldenreis

 

In de loop van hun leven, ontwikkelen mensen vaak een levenshouding en gewoontes die voortkomen uit een diepgeworteld mechanisme van verbergen en vermijden. Zoiets doe je niet met opzet. Je bent je er misschien nooit van bewust geweest.


De oorzaak is de verdrongen emotionele last die je met je meedraagt. Deze kan klein zijn of groot. Deze last bepaalt je levenshouding en blokkeert de vrije, ware interactie tussen ons lichaam en onze geest.

 

 

Jouw levensverhaal

Onze levensloopontwikkeling wordt bepaald door de “grote thema's”: geboorte, leven, liefde, werk, religie en dood.


Wanneer je toe bent aan een heroriëntatie op de existentiële vragen, is het goed om nauwkeurig naar je eigen levensverhaal te kijken. Ingrijpende gebeurtenissen, crisiservaringen en confrontaties in je leven kun je zien als een “roep”.


Deze roep geeft aan dat het tijd is om een reis te maken. De reis naar jezelf.


Carl Jung gaat er vanuit dat iedereen de “heldenreis” maakt. Tijdens deze reis leren we dat alles wat ons overkomt, niet zomaar is. Alle verschrikkingen en hoogtepunten die we meemaken dienen ergens toe, het is onze taak uit te vinden wáártoe. Wat is je relatie tot al deze gebeurtenissen? Hierbij gaat het erom uit te vinden wie je bent. En zicht te krijgen op je ontwikkelingsgeschiedenis, je streven, je mislukkingen, je capaciteiten.


De belangrijkste inzichten verkrijg je uit het onderhouden van relaties, het omgaan met verlies en het verwerken van vervelende ervaringen. Deze laten zien wat voor masker je dikwijls op hebt.


Je begrijpt dat deze reis moed vereist. Het is geen makkelijke weg, maar je doet het voor jezelf.

 

Welk resultaat geeft de heldenreis?

De eerste stap is uitvinden wát je ervan heeft weerhouden jezelf en jouw belevingswereld te leren kennen. Erken deze patronen en je kunt ze loslaten. Dit geeft je de ruimte om een nieuwe, robuuste, eigen identiteit te ontwikkelen.


Als je geen waarde hecht aan de heldenreis, of je durft het nog niet aan, dan blijven je symptomen een grote rol spelen.

Eigen keuzes, kracht en wijsheid

 

Wanneer je je eigen levensverhaal gaat ordenen krijg je inzicht in de diepere lagen van je persoonlijkheid. Als je deze beter leert kennen, wordt het eenvoudiger om je innerlijke conflicten op te lossen. Dit geeft een gevoel van zelfcontrole. Je beslissingen zullen weer  jouw beslissingen zijn.

Je kunt je emoties en zwakheden overkomen, want nu je weet waar deze op gebaseerd zijn. Alle overwinningen bezorgen je een grote innelijke kracht en wijsheid.

Deze heb je altijd al in je gehad, alleen nu heb je ze vrij tot je beschikking.

Lees meer over de resultaten


Wil je jouw klachten van lichamelijke of psychische aard aanpakken? Ben je op zoek naar harmonie en emotionelezingeving, stabiliteit? Wil je een traumatische of moeilijke periode definitief kunnen afsluiten? Analytische therapie biedt een duurzame uitweg. Jaap de Vries begeleidt jou tijdens jouw heldenreis.

Lees meer over Jaap


Wil je meer weten of een persoonlijk gesprek? Neem contact op.

 

 

Terug

Meer weten?

 

Alle belangrijke aspecten van Analytische therapie op een rij 

Om persoonlijk leiderschap te vinden, en innerlijke kracht op te bouwen,

moet een mens eerst met zijn schaduwkant geconfronteerd worden.

 

 

Leiders worden geboren in tijden van tegenspoed, niet in tijden van voorspoed.

 

 

Deze zuiverende weg is als een reis, en men hoeft hem niet in eenzaamheid af te leggen.