categories

Het gezicht van GroeneCoaching: Jaap de Vries

 

Ik ben trotse vader van twee volwassen kinderen, opa, humanist, trainer en beroepscoach. Naast een goede hoeveelheid levenservaring heb ik een 4-jarige Post HBO studie gevolgd voor Analytisch (Jungiaans) coach en therapeut. Ik heb ruim 14 jaar ervaring in het coachend begeleiden van individuen en teams.

 

Als initiatiefnemer van stimuleringsprogramma's op het fort Wierickerschans heb ik jarenlang probleemjongeren begeleid in hun reïntegratietraject. Deze programma's stonden in het teken van arbeid, werkervaring en training in sociale vaardigheden, creativiteit, motivatie en psychologische coaching.

 

GroeneHartslag en GroeneCoaching zijn daarna onstaan vanuit de missie om mensen en teams te ondersteunen in hun ontwikkeling. Met 'elementaire hulpmiddelen' als de natuur en beweging lukt dat altijd!

 

Jaap's achtergrond

Geboren in een woonark midden in het Groene Hart, raakte ik al vroeg vertrouwd met de elementen. Wind, aarde, water, lucht, licht, vuur en temperatuur. Het weidse boerenland en de nabijheid van de Noordzee brachten me vrijheid, ontwikkeling, rust en ruimte.

 

Ondanks alle gezonde aspecten van het leven dichtbij de natuur, heb ik niet kunnen voorkomen dat ik te maken kreeg met langdurige chronische pijnen. Ik wist niet waar de oorzaak lag, en de typische ronde langs diverse hulpverleners en gezondheidsinstanties bood geen oplossing. In feite leerden zij mij om te gaan met de klacht. Terwijl het probleem zelf aanwezig bleef.

 

Parallel aan dit proces kwam ik op middelbare leeftijd onbewust in werk- en privésituaties terecht die heel vertrouwd voelde, maar toch fout waren. Met de wetenschap van nu hoorden de chronische pijnen en onbewuste aantrekkingskracht bij dezelfde onderliggende problematiek.

 

Persoonlijke groei

Deze omstandigheden gaven me een essentiëel inzicht. Namelijk: de oplossingen waar ik met de  hulpverleners aan werkte, waren gericht op mijn gedrag en konden alleen standhouden als de condities optimaal waren.

 

De niet-optimale situatie waar ik in verkeerde, deed mijn oude gedragspatronen weer terugkeren. Waar blijft nou die transformatie?

 

Deze hobbels in het leven hebben ertoe geleid dat ik een andere richting heb gekozen. In mijn zoektocht naar een duurzaam herstel kwam ik terecht bij een écht deskundige hulpverlener. Via Analytische therapie ( dieptepsychologie) heb ik de dynamiek van mijn levensverhaal leren doorgronden. Angst en pijn uit mijn eigen kindertijd heb ik herkend en erkend. Ik heb ervoor gekozen dit bewust actief te herbeleven en verwerken.

 

Het resultaat: ik vond mijn vitaliteit terug.

 

Ik kon het leven weer omhelzen zoals het was. Ik vond de rust en kwam weer bij mezelf. Opvallend is dat er toen veel ruimte is vrijgekomen voor verdere keuzevrijheid, de ontwikkeling van mijn creativiteit en talenten.

 

De persoonlijke groei die ik heb doorgemaakt bracht me een grote dankbaarheid en inspiratie. Dit heeft me doen besluiten om de vierjarige post-HBO opleiding tot Analytisch therapeut te volgen.

Behalve theoretische kennis heb ik dus ook ervaringskennis in veranderingsprocessen.


 

Jaap als coach

 

Mede door mijn persoonlijke leerproces hecht ik veel belang aan zijn wie je werkelijk bent. Hierbij heb ik het vermogen ontwikkeld om veel aspecten van het menselijk bestaan te herkennen als medemens. Ik zie het therapeutisch proces als een wisselwerking tussen twee levende wezens die beiden zoekend zijn naar antwoorden op levensvragen en over “het mens zijn”.

 

Voor mannen en jongens

Als man beschik ik uiteraard over rationele kennis, kracht, structuur, vaardigheden, moed en doorzettingsvermogen. MIJN BOVENWATERKWALITEITEN.

 

Maar waar ik nog meer bewust van ben is het inzicht in mijzelf. Ik ken, voor een groot deel MIJN ONDERWATERKWALITEITEN: mijn emoties, drijfveren, gevoel, liefde, compassie, intuïtie en empathie.

 

KRACHT EN KWETSBAARHEID ZIJN SAMENGEBRACHT! Daarmee ben ik een man die zijn mannelijke en vrouwelijke kwaliteiten in zich verenigd heeft en verantwoordelijkheid draagt voor mijzelf en aandacht heeft voor het grotere geheel. Mijn authenticiteit en het weten van mijn eigen weg is de beloning van "werken" aan en met mijzelf.

 

 

Lees meer over mijn studie en accreditatie

 

 

 

  • Organisator

Ik help u graag bij het organiseren van inspirerende activiteiten in de buitenlucht

 

 

  • Coach

Ik begeleid graag teams bij veranderingsprocessen

 

 

  • Therapeut

Ik begeleid graag mensen met (zelf)inzicht bij levensvraagstukken

 

 

  • Denktank

Ik ben inzetbaar als denktank voor creativiteit en visievorming

 

 

  • Samenwerking

Ik werk intensief samen met zelfstandige professionals die mij aanvullen en inspireren. In co-creatie kunnen we meer bereiken om samen tot nieuwe effectieve en efficiënte werkwijzen te komen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  • DSM-IV

Ik heb kennis van psychopathologie en bekend met DSM-IV. Ik ben mij bewust van mijn kennis en grenzen. Ik weet wanneer door te verwijzen naar de GGZ-instellingen.